top of page
karistys_DSC5886.jpg

PORONKÄRISTYS

1 kg Lumiporon paistikäristystä
3 rkl rasvaa tai poron kuuta
1 1/2 tl suolaa

Mustapippuria

Vettä

 

 

Sulata rasva tai poron kuu padassa. Lisää käristysliha pataan pienissä erissä ja ruskista sulaksi. Kun koko lihaerä on sulanut ja ruskistunut, lisää suola ja halutessasi rouhittu mustapippuri. Tarvittaessa voit lisätä pataan noin puoli kupillista vettä. Pienennä lämpöä ja anna hautua kannen alla hetki. Tarjoa perunamuusin tai perunoiden kanssa. Vierelle sopivat erinomaisesti puolukkahillo ja suolakurkut.

JOULUPAISTI

Poron paisti, noin 3kg

Karkeaa suolaa, noin 1,5 dl

2-3 dl vettä

 

Ota poronpaisti sulamaan. Kun se on pinnasta sen verran sulanut että karkea suola alkaa pysyä pinnassa, hiero käsin karkea suola paistin pintaan joka puolelle. Suolaa tulisi olla paistin pinnassa sen verran että sitä on pinnassa reilusti, mutta niin että paisti ei ole kokonaan suolan peitossa. Anna paistin olla suolassa yön yli huoneen lämmössä. Ennen uuniin laittamista pyyhi kädellä sulamaton suola pois paistin pinnasta. Laita paisti uunipellille ja lisää siihen vettä 2–3 desilitraa jotta paisti ei pääse kuivumaan uunissa. Kypsennä paistia ensimmäiset 30 minuuttia 125 asteen lämmössä. Tiputa tämän jälkeen uunin lämpötila 85 asteeseen. Jos haluat että paisti on punertava sisältä, kypsennä paisti sisälämpötilaan 65 astetta saakka. Jos haluat täysin kypsän paistin, anna sisälämpötilan kohota 77 asteeseen. Kun paisti on saavuttanut halutun lämpötilan, ota paisti pois uunista ja peitä se foliolla ja esimerkiksi pyyhkeillä. Anna vetäytyä noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Paistin kypsentämiseen uunissa menee 3–4 tuntia. Kun leikkaat paistin tarjottavaksi, leikkaa liha niin että lihassyyt katkeavat. Uunipellille jäänyt paistiliemi kannattaa hyödyntää kastikkeen pohjana.

paisti_DSC5908.jpg
potkapihvit_DSC5827.jpg

POTKAKIEKOT

1 kg poronpotkakiekkoja

300 g porkkanaa

200 g sipulia

Suolaa

Vehnäjauhoja

Halutessasi voit käyttää maustamiseen kokonaisia mustapippureita

Rypsiöljyä

Voita

 

 

Ota liha sulamaan hyvissä ajoin, lihan täytyy olla täysin sulanutta, kun aloitat ruoan valmistuksen. Leikkaa potkakiekkojen sidekudokset auki muutamalla viillolla. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon suola. Laita suolaa oman maun mukaan, muista kuitenkin, että suolaus on aina parempi, kun suola on lisätty ruoan valmistusvaiheessa eikä jälkikäteen. Pyörittele potkakiekot vehnäjauho-suolaseoksessa. Ruskista potkakiekkojen pinta rypsiöljyn ja voin seoksessa. Laita pataan kerroksittain potkakiekkoja, porkkanoita ja sipulia. Täytä pata vedellä niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Laita kansi päälle ja pata uuniin 150 asteeseen. Kypsennysaika on 4-5 tuntia, riippuen onko kyseessä raavaan poron vai vasan liha. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja puolukan kanssa.

PAISTETTU PORONMAKSA

Vasan maksa

Sipulia

Voita

2dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

Leikkaa puoliksi sulanut vasan maksa ohuiksi, noin puolen senttimetrin vahvuisiksi siivuiksi. Siivuta sipuli. Tee jauhoista ja suolasta leivityssekoitus. Leivitä maksasiivut seoksessa kummaltakin puolelta. Sulata voi pannulla. Laita maksapalat pannulle paistumaan. Kun veri alkaa nousemaan ensimmäistä puolta paistaessa palasen yläpintaan, täytyy palanen kääntää ja paistaa sitä vielä hetki toiselta puolelta. Älä paista enää kauan, maksa kuivuu ja kovettuu helposti. Nosta palaset kannelliseen astiaan odottamaan tarjoilua. Paista samassa pannussa sipulit. Syödään heti keitettyjen perunoiden ja puolukkahillon kanssa.

maksa_DSC5922.jpg
karistys_DSC5886.jpg

POROTORTILLAT

Lumiporon paistikäristystä

Tortillaleipää

Punasipulia

Salaattia

Kurkkua

Tomaattia

Juustoraastetta

Suolaa

Rouhittua mustapippuria

Voita

 

 

Valmista kastike yhdistämällä kermaviili ja ranskankerma keskenään ja maustamalla seos puolukkahillolla. Laita kastike jääkaappiin maustumaan. Pilko kasvikset pieneksi omiin astioihinsa. Sulata voi pannulla ja lisää jäinen käristysliha pataan pienissä erissä ja ruskista sulaksi. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Lämmitä tortillaleipä ja kokoa oma tortillasi. Laita pohjalle reilusti käristystä ja höystä kasviksilla ja juustoraasteella. Lisää lopuksi reilusti kastiketta, taita tortilla taskuksi ja nauti.

Porotortillakastike

200 g kermaviiliä

150 g ranskankermaa

3 rkl puolukkahilloa

bottom of page