PORONKÄRISTYS
1 kg Lumiporon paistikäristystä
3 rkl rasvaa tai poron kuuta
1 1/2 tl suolaa
Mustapippuria
Vettä
Sulata rasva tai poron kuu padassa. Lisää käristysliha pataan pienissä erissä ja ruskista sulaksi. Kun koko lihaerä on sulanut ja ruskistunut, lisää suola ja halutessasi rouhittu mustapippuri. Tarvittaessa voit lisätä pataan noin puoli kupillista vettä. Pienennä lämpöä ja anna hautua kannen alla hetki. Tarjoa perunamuusin tai perunoiden kanssa. Vierelle sopivat erinomaisesti puolukkahillo ja suolakurkut.
JOULUPAISTI
Poron paisti, noin 3kg
Karkeaa suolaa, noin 1,5 dl
2-3 dl vettä
Ota poronpaisti sulamaan. Kun se on pinnasta sen verran sulanut että karkea suola alkaa pysyä pinnassa, hiero käsin karkea suola paistin pintaan joka puolelle. Suolaa tulisi olla paistin pinnassa sen verran että sitä on pinnassa reilusti, mutta niin että paisti ei ole kokonaan suolan peitossa. Anna paistin olla suolassa yön yli huoneen lämmössä. Ennen uuniin laittamista pyyhi kädellä sulamaton suola pois paistin pinnasta. Laita paisti uunipellille ja lisää siihen vettä 2–3 desilitraa jotta paisti ei pääse kuivumaan uunissa. Kypsennä paistia ensimmäiset 30 minuuttia 125 asteen lämmössä. Tiputa tämän jälkeen uunin lämpötila 85 asteeseen. Jos haluat että paisti on punertava sisältä, kypsennä paisti sisälämpötilaan 65 astetta saakka. Jos haluat täysin kypsän paistin, anna sisälämpötilan kohota 77 asteeseen. Kun paisti on saavuttanut halutun lämpötilan, ota paisti pois uunista ja peitä se foliolla ja esimerkiksi pyyhkeillä. Anna vetäytyä noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Paistin kypsentämiseen uunissa menee 3–4 tuntia. Kun leikkaat paistin tarjottavaksi, leikkaa liha niin että lihassyyt katkeavat. Uunipellille jäänyt paistiliemi kannattaa hyödyntää kastikkeen pohjana.
POTKAKIEKOT
1 kg poronpotkakiekkoja
300 g porkkanaa
200 g sipulia
Suolaa
Vehnäjauhoja
Halutessasi voit käyttää maustamiseen kokonaisia mustapippureita
Rypsiöljyä
Voita
Ota liha sulamaan hyvissä ajoin, lihan täytyy olla täysin sulanutta, kun aloitat ruoan valmistuksen. Leikkaa potkakiekkojen sidekudokset auki muutamalla viillolla. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon suola. Laita suolaa oman maun mukaan, muista kuitenkin, että suolaus on aina parempi, kun suola on lisätty ruoan valmistusvaiheessa eikä jälkikäteen. Pyörittele potkakiekot vehnäjauho-suolaseoksessa. Ruskista potkakiekkojen pinta rypsiöljyn ja voin seoksessa. Laita pataan kerroksittain potkakiekkoja, porkkanoita ja sipulia. Täytä pata vedellä niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Laita kansi päälle ja pata uuniin 150 asteeseen. Kypsennysaika on 4-5 tuntia, riippuen onko kyseessä raavaan poron vai vasan liha. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja puolukan kanssa.
PAISTETTU PORONMAKSA
Vasan maksa
Sipulia
Voita
2dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
Leikkaa puoliksi sulanut vasan maksa ohuiksi, noin puolen senttimetrin vahvuisiksi siivuiksi. Siivuta sipuli. Tee jauhoista ja suolasta leivityssekoitus. Leivitä maksasiivut seoksessa kummaltakin puolelta. Sulata voi pannulla. Laita maksapalat pannulle paistumaan. Kun veri alkaa nousemaan ensimmäistä puolta paistaessa palasen yläpintaan, täytyy palanen kääntää ja paistaa sitä vielä hetki toiselta puolelta. Älä paista enää kauan, maksa kuivuu ja kovettuu helposti. Nosta palaset kannelliseen astiaan odottamaan tarjoilua. Paista samassa pannussa sipulit. Syödään heti keitettyjen perunoiden ja puolukkahillon kanssa.
POROTORTILLAT
Lumiporon paistikäristystä
Tortillaleipää
Punasipulia
Salaattia
Kurkkua
Tomaattia
Juustoraastetta
Suolaa
Rouhittua mustapippuria
Voita
Valmista kastike yhdistämällä kermaviili ja ranskankerma keskenään ja maustamalla seos puolukkahillolla. Laita kastike jääkaappiin maustumaan. Pilko kasvikset pieneksi omiin astioihinsa. Sulata voi pannulla ja lisää jäinen käristysliha pataan pienissä erissä ja ruskista sulaksi. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Lämmitä tortillaleipä ja kokoa oma tortillasi. Laita pohjalle reilusti käristystä ja höystä kasviksilla ja juustoraasteella. Lisää lopuksi reilusti kastiketta, taita tortilla taskuksi ja nauti.
Porotortillakastike
200 g kermaviiliä
150 g ranskankermaa
3 rkl puolukkahilloa