top of page
Search

Kevätratkonnat

Keväällä ratkomme paliskunnan ison tokan erillisiksi siidoiksi. Siida on perinteisen poronhoidon perusta. Sillä tarkoitetaan tokkakuntaa, johon kuuluu muutama perhe, jotka paimentavat yhdessä porojaan. Siida tarkoittaa ihmisten lisäksi myös poroja ja poromaita. Näin keväällä porot jaetaan siidoihin omistajiensa mukaan, koska keväällä poroja paimennetaan tiivisti. Meidän siidamme jutaa pohjoisen tuntureille, joka on perinteinen kevätlaidunalueemme.



Tänä vuonna pohjoisen tunturien lumipeite on sateiden ja kovien pakkasien takia kovettunut. Porojen on vaikeaa kaivaa kovan lumikerroksen alta jäkälää. Siidat paimentavat omia porotokkiaan ja ohjaavat ne alueille joissa kaivos on parempi. Näin autetaan poroja löytämään ravinto luonnosta läpi pitkän kevättalven. Paimentamalla saadaan myös pidettyä poroja uhkaavat pedot poissa tokan luota.

Kevät on hauskinta aikaa tunturissa. Helmikuussa vielä pakkaset paukkuvat kovana mutta kun siirrytään maaliskuusta huhtikuuhun, näyttää pohjoisen luonto parhaimmat puolensa. Kevätaurinko paistaa ja lämmittää jo ja hanki hohtaa valkoisena. 

110 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page