top of page
Search

Talvi on taas täällä

Nyt on ilma kylmentynyt täällä Utsjoellakin lähemmäs -20 pakkasasteeseen ja kirpeä keli kääntää väkisin ajatukset tulevaan talveen ja kaamoksen. Päivät ovat täällä jo lyhyet ja kohta aurinko laskee mailleen ja seuraavan kerran nousee vasta tammikuussa. Poronhoitotyöt jatkuvat täydessä vauhdissaan, vaikka valoa on vähän.

Täällä meillä Kaldoaivin paliskunnassa suurin osa poroista erotellaan jo ennen lumentuloa lokakuussa mutta käytämme porot vielä aidassa ennen joulua. Saimme viime viikolla sopivasti lunta ja pääsemme kokoamaan porot moottorikelkkoja käyttäen. Tällainen kirkas pakkaskeli mitä tänne on lähipäiville ennustettu, on ihanteellinen porojen kokoamistyössä koska näkyvyys on silloin erinomainen.  Päivän kallisarvoiset valoisat tunnit on käytettävä tehokkaasti ja tokan laidassa on oltava heti aamulla, kun päivä alkaa valjeta.

Viime talvi oli poroille täällä haastava. Lunta oli paljon ja kevät oli pitkä. Haastavista olosuhteista huolimatta olivat paliskunnassamme hyvät. Syksyn erotusten jälkeen tiedämme, että vasojen keskipaino oli pysynyt korkeana ja vaatimet ovat hyvässä kunnossa. Tähän auttoi kevään aktiivinen paimmennus siidoissa. Tästä voi hyvillä mielin lähteä taittamaan kaamosta.

Toivotamme rauhaisaa kaamosta lukijoillemme!

Kuvassa aurinko näyttää vielä viimeisiä säteitään taivaanrannassa. Kuvan otimme eilen Mustassa tunturissa.

72 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page