• poronliha Etelä-Suomi
  29.09.2020
  Lumiporon suoramyynti 2020

  TILAA TÄSTÄ KLIKKAAMALLA


  Lumiporolta on taas mahdollista tilata porotuotteita suoraan poromiehiltä koko Suomen alueelle. Olemme tulossa marraskuun lopussa poronlihakuorman kanssa Etelä-Suomeen täältä pohjoisesta, Utsjoen tuntureilta. Porotuotteemme ovat pakastettuja ja vakuumipusseihin pakattuja. Tilaukset toimitetaan paikkakunnallenne sovittuun hakupaikkaan ja ne maksetaan paikan päällä kortilla tai käteisellä.

  TILAA TÄSTÄ KLIKKAAMALLA


  Suoramyyntituotteemme 2020:

  Poroboksi paistilla 210 €, Käristys 1.5 kg, jauheliha 1.5 kg, filee noin 350 g, potkakiekkoja 1.8 kg, keittolihaa 1.2 kg, paisti putkiluulla noin 3 kg

  Poroboksi 170 €: Käristys 2kg, jauheliha 2 kg, filee noin 350 g, potkakiekkoja 1.8 kg, keittolihaa 1.8 kg

  Joulupaisti 24 €/kg

  Sisäpaisti 39 €/kg

  Ulkofilee 55 €/kg

  Sisäfilee 55 €/kg

  Paahtopaisti 39 €/kg

  Paistikäristys 34 €/kg

  Käristys 29 €/kg

  Keittoliha 17 €/kg

  Potkakiekot 19 €/kg

  Jauheliha 18 €/kg

  Kieli 5 €/kpl

  Maksa 5 €/kpl


  Sydän 17 €/kg

  Porokebab 500 g pussi 10 €

  Porokebab 1,5 kg pussi 25 €

  Kylmäsavustettu sisäpaisti 89 €/kg

  Kylmäsavustettu paisti 85 €/kg

  Kylmäsavutanko 70 €/kg


  Tilausaikaa on 15.11.2020 asti. Rahti sisältyy hintaan.


  TILAA TÄSTÄ KLIKKAAMALLA


  LIHA-AUTON AJOREITTI:

  Reitille voi ehdottaa uusia pysähtymispaikkakuntia. Pysähdymme mielellämme muuallakin kuin mainituilla paikkakunnilla, mikäli ne osuvat sopivasti ajoreitillemme.

  Länsireitti: Utsjoki - Ivalo - Rovaniemi - Kemi - Oulu - Raahe - Kokkola - Alajärvi – Lapua - Seinäjoki - Ikaalinen - Tampere - Valkeakoski - Hämeenlinna - Forssa - Turku - Salo - Hyvinkää - Järvenpää - Helsinki - Espoo - Vantaa

  Itäreitti: Helsinki - Lahti - Kouvola - Mikkeli - Kangasniemi - Jyväskylä - Suonenjoki - Kuopio - Pielavesi - Iisalmi - Kajaani - Kuusamo - Kemijärvi – Utsjoki

  Ajoreitin tarkkoja aikatauluja ja paikkoja voit seurata TÄSTÄ KLIKKAAMALLA.

  Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus päästä maistamaan tuoretta poronlihaa suoraan pohjoisen tuntureilta.


  TILAA TÄSTÄ KLIKKAAMALLA


  Lisätietoja: info@lumiporo.fi ja puhelinnumerosta 0440159777 / Tomi.

  Nähdään marraskuussa perinteisellä kierroksellamme turuilla ja toreilla ympäri Suomen!

  Lue lisää
 • poro poromies tunturi poronliha kevät pohjoinen Lappi Lumiporo puolivilli paimennus grillaus reindeer herding
  09.05.2020
  Kevät tuntureilla

  Elämme maailmanlaajuisesti poikkeuksellista kevättä. Poromiehen työssä se ei ole paljoa näkynyt, kevät on meillä mennyt tokkaa paimentaessa. Talvi on tänä vuonna ollut pitkä, ja tunturissa on edelleen lunta. Ensimmäiset vasat ovat syntyneet valkoiselle hangelle vapun tienoilla. Vaikka lunta oli tänä talvena paljon meillä ja ympäri Ylä-Lappia, täällä Utsjoen tuntureilla lumitilanne ei ole vaikuttanut porojen ruoan saantiin. Lumi ei ole talven aikana päässyt jäätymään, kun suvikelejä ei ole onneksi ollut. Porojen on ollut siksi helppo kaivaa lumen läpi jäkälää. 


  Kevään poikkeusolot ovat vaikuttaneet Lumiporon toimintaan siten, että rajakauppa on loppunut, kun Norjan raja meni kiinni ja norjalaiset asiakkaat eivät ole päässeet myymäläämme Karigasniemellä. Myös myyntimme ravintoloihin on tällä hetkellä loppunut. Suomen kaupoista Lumiporon tuotteita saa edelleen normaalisti ja mukavasti poronliha löytyy kuluttajien ruokapöydistä ympäri maata. Poronliha eri muodoissaan on oivallinen valinta myös käynnistyvällä grillikaudella.


  Kuvassa porot siirtymässä uuteen paikkaan jäkälän kaivuuseen. Toivomme kaikille lämmintä kevättä!

  Lue lisää
 • 08.10.2019
  Lumiporon poronlihan suoramyynti 2019

  Lumiporolta on taas tänä syksynä mahdollista tilata porotuotteita suoraan poromiehiltä koko Suomen alueelle. Olemme tulossa marras-joulukuussa poronlihakuorman kanssa Etelä-Suomeen täältä pohjoisesta, Utsjoen tuntureilta. Porotuotteemme ovat pakastettuja ja vakuumipusseihin pakattuja. Tilaukset toimitetaan paikkakunnallenne sovittuun hakupaikkaan ja ne maksetaan paikan päällä kortilla tai käteisellä.


  Klikkaa tilauslomakkeeseen tästä!


  Suoramyyntituotteemme

  Poroboksi

  Poroboksi paistilla

  Paistikäristys

  Käristys

  Keittoliha

  Potkakiekot

  Sisäpaisti

  Ulkofilee

  Sisäfilee

  Jauheliha

  Paahtopaisti

  Kieli

  Kuivattu paisti

  Kuivattu filee

  Maksa

  Tuotekuvaukset: http://www.lumiporo.fi/tuotteet

  Tilausaikaa on 17.11.2019 asti.


  Klikkaa tilauslomakkeeseen tästä!


  Liha-auton ajoreitti:

  Reitille voi ehdottaa uusia pysähtymispaikkakuntia. Pysähdymme mielellämme muuallakin kuin mainituilla paikkakunnilla, mikäli ne osuvat sopivasti ajoreitillemme.


  Länsireitti: Utsjoki - Ivalo - Rovaniemi - Kemi - Oulu - Raahe - Kokkola – Seinäjoki - Ikaalinen - Tampere - Valkeakoski - Hämeenlinna - Forssa - Turku – Salo – Hyvinkää - Järvenpää - Helsinki 


  Itäreitti: Helsinki - Lahti - Mikkeli - Kangasniemi - Jyväskylä - Suonenjoki - Kuopio - Pielavesi - Iisalmi - Kajaani - Kuusamo - Kemijärvi - Utsjoki

  Ajoreitin tarkkoja aikatauluja ja paikkoja voit seurata tästä klikkaamalla.


  Suoramyyntimme järjestetään kerran vuodessa joten juuri nyt on ainutlaatuinen tilaisuus päästä maistamaan tuoretta poronlihaa suoraan pohjoisen tuntureilta.


  Lisätietoja: info@lumiporo.fi ja puhelinnumerosta 0440159777 / Tomi.

  Lue lisää
 • 30.09.2019
  Illat pitenevät ja erotukset alkavat

  Huikean ruskan jälkeen luonto täällä Utsjoella alkaa pikkuhiljaa vastaanottamaan kaamosta. Lehdet ovat melkein jo tippuneet puista, maaruska hehkuu juuri nyt kauniina. Kävipä vielä niin, että ensilumi satoi eilen, Mikkelin päivänä Utsjoelle. Tämä lumi ei vielä pysyväksi jää mutta edelleen vaaranhuiput hohtavat valkoisena ja ilma on kylmä.


  Syksyn erotuskausi on alkamaisillaan täällä Kaldoaivissa. Kokoamaan ei olla vielä päästy mutta heti kun ilmat sallivat, poromiehet lähtevät ettotöihin hakemaan poroja aitaan. Tämä tarkoittaa sitä, että myös Lumiporossa on pian tuoreen lihan kausi. Myös tänä vuonna toteutuu suosituksi tullut Lumiporon suoramyynti koko Suomen alueelle. Tilausohjeet laitamme jakoon kanaviemme kautta lähiviikkojen aikana. Kannattaa siis seurata facebook-sivuamme tai nettisivujamme.


  Kuvassa aamurusko viime lokakuulta Kaldoaivin paliskunnan erotusaidalta Skalluvaarasta.

  Lue lisää
 • 29.09.2018
  Syksyn ensimmäinen tokka on aidassa

  Täällä meillä Kaldoaivin paliskunnassa on syksyn erotukset parhaillaan alkamassa. Ensimmäinen tokka tuli aitaan juuri ja sen käsittely aloitetaan illansuussa. Tänään erotuksessa tämän syksyn vasat numeroidaan ja huomenna merkataan. 


  Kesä täällä Utsjoella oli kuuma ja kuiva ja sääsketön. Porot ovat syöneet syksyn tultua paljon sieniä ja ovat hyvässä kunnossa jälleen tänä syksynä. 

  Lumiporolta on mahdollista taas tänä syksynä ostaa poronlihatuotteita suoraan tuottajalta kuluttajalle. Liha-automme pyörähtää Etelä-Suomeen marras-joulukuussa. 


  Suoramyyntikampanjastamme tiedotamme lähiviikkoina nettisivuillamme ja facebook-sivullamme.


  Kuvassa pyörii syksyn ensimmäinen tokka Skalluvaaradan erotusaidalla.

  Lue lisää
 • 17.11.2017
  Talvi on taas täällä

  Nyt on ilma kylmentynyt täällä Utsjoellakin lähemmäs -20 pakkasastetta ja kirpeä keli kääntää väkisin ajatukset tulevaan talveen ja kaamoksen. Päivät ovat täällä jo lyhyet ja kohta aurinko laskee mailleen ja seuraavan kerran nousee vasta tammikuussa. Poronhoitotyöt jatkuvat täydessä vauhdissaan vaikka valoa on vähän.


  Täällä meillä Kaldoaivin paliskunnassa suurin osa poroista erotellaan jo ennen lumentuloa lokakuussa mutta käytämme porot vielä aidassa ennen joulua. Saimme viime viikolla sopivasti lunta ja pääsemme kokoamaan porot moottorikelkkoja käyttäen. Tällainen kirkas pakkaskeli mitä tänne on lähipäiville ennustettu, on ihanteellinen porojen kokoamistyössä koska näkyvyys on silloin erinomainen.  Päivän kallisarvoiset valoisat tunnit on käytettävä tehokkaasti ja tokan laidassa on oltava heti aamulla kun päivä alkaa valjeta.


  Viime talvi oli poroille täällä haastava. Lunta oli paljon ja kevät oli pitkä. Haastavista olosuhteista huolimatta olivat paliskunnassamme hyvät. Syksyn erotusten jälkeen tiedämme että vasojen keskipaino oli pysynyt korkeana ja vaatimet ovat hyvässä kunnossa. Tähän auttoi kevään aktiivinen paimmennus siidoissa. Tästä voi hyvillä mielin lähteä taittamaan kaamosta.

  Lumiporon tämän syksyn tuoreet tuotteet ovat saatavilla kauppojen hyllyistä. Tietoa jälleenmyyjistämme löydät tästä.


  Toivotamme rauhaisaa kaamosta lukijoillemme!


  Kuvassa aurinko näyttää vielä viimeisiä säteitään taivaanrannassa. Kuvan otimme eilen Mustassa tunturissa.

  Lue lisää
 • 05.09.2016
  Syksy tuo sienet

  Sataa, sataa ropisee. Sateen ansiosta maasta nousee sieniä, joita tänä vuonna on erityisen paljon. Sienet ovat poron herkkua näin syksyisin ja sieniä syömällä poro valmistautuu talveen ja kerää rasvavarastoa. Hirvaat ovat kesän aikana kasvattaneet komeat sarvet. Alkusyksystä ne kelovat sarvien nahkapeitteen pois. Porojen rykimäaika alkaa syyskuun 20. päivän paikkeilla.  Silloin hirvaat taistelevat vaatimista.


  Toukokuussa syntyneet vasat ovat jo isoja. Ne imevät vielä maitoa vaatimista mutta syövät pääasiassa samaa ravintoa tunturista kuin täysikasvuiset porot. Vaatimet lopettavat vasojen imettämisen rykimäajan päätyttyä. Vasasta tulee kermikkä, kun vaadin lopettaa sen imettämisen.


  Kesä ja syksy ovat olleet poroille suotuisat. Muutaman viikon päästä aloitamme täällä Kaldoaivissa syksyn porotyöt. Erotuspaikka Skalluvaarassa odottaa jo poroväkeä. Poroerotusten aikaan asumme tunturikämpissä Skalluvaarassa koko perheen voimin. Poroperheiden lapset käyvät erotusten aikaan Skalluvaaran erotuskoulua ja koulupäivän jälkeen lapset pääsevät heti mukaan poronhoitotöihin. Näin lapset pääsevät olemaan mukana porotöissä pienestä saakka. 


  Kuvassa vaadin ja vasa elokuulta.

  Lue lisää
 • 24.12.2015
  Buorit juovllat

  Eilen oli talvipäivänseisaus eli vuoden pimein päivä. Utsjoella päivä ei valkene. Sinistä hämärää valoa on puolenpäivän aikaan muutama tunti. Muuten sitten otsalampun valossa ulkoillaan. Lumipeite ja revontulet valaisevat ja tänä vuonna joulun valaisee myös täysikuu. Kuvassa kuu nousee vaaran takaa iltapäivällä.

  Lumiporon porukka toivottaa hyvää joulua ja onnea vuodelle 2016!

  Buorit juovllat! – Hyvää joulua! – Merry Christmas!

  Lue lisää
 • 26.06.2015
  Nyt grillataan poroa

  Täällä Utsjoella kesäkelit ovat olleet viileät mutta urheasti aloitimme grillikauden tänään, olihan lämpötila kivunnut reilusti yli kymmenen asteen. Poro kuuluu ruokapöytäämme ympäri vuoden ja poronliha sopii myös grillattavaksi erinomaisesti. Tänään grillasimme poron sisäfilettä. Se erittäin murea liha ja ei tarvitse kuin muutaman minuutin kypsennyksen. Mausteeksi lihalle riittää suola ja mustapippuri.

  Grillattavaksi porosta sopii hyvin myös paistista leikatut pihvit, ulkofile ja selykset. Itse grillaamme lihan sellaisenaan jotta poron oma maukas maku pääsee esille. Jos vaihtelua haluaa, niin erilaisia marinadeja voisi toki poronlihaankin kokeilla.

  Kesä on nyt parhaimmillaan Tenojokilaaksossa. Keskikesän yöttömän yön aurinko ei päästä täällä nukkumaan. Elämä täällä pyörii nyt lohenkalastuksen ympärillä. Kesällä löydät meidät Alakönkäältä, joka on Tenon kuuluisin lohikoski. www.alakongas.fi

  Lue lisää
 • 03.03.2015
  Mustaa kultaa

  Kohta sitä saa, meidän mustaa kultaa eli kuivattua poronlihaa. Lumiporon ensimmäiset lihat ripustettiin kuivumaan parisen viikkoa sitten. Utsjoella on ollut todella lauha keli siitä lähtien ja leuto ilma onkin hyvä olosuhde lihan kuivumiselle. Lihat suolataan ja sen jälkeen ripustetaan kuivumaan kuivattamista varten olevaan telineeseen joka on suojattu verkoin, jotta linnut ja muut eläimet eivät pääse herkkupaloihin käsiksi.


  Lihan kuivatusajankohta on kevättalvi. Silloin pohjoisen ilma on kuiva ja leuto ja se kuivattaa lihan sopivalla vauhdilla. Kevättalven yöpakkanen jäädyttää lihan yöllä ja päivällä liha taas sulaa. Vuorottainen jäätyminen ja sulaminen nopeuttaa lihan kuivumista ja lihan mausta tulee sen ansiosta erittäin hyvä. Täällä pohjoisimmassa Lapissa olosuhteet lihankuivatukselle ovat erinomaiset ja täällä kuivatussa ja etelämpänä kuivatun lihan maussa suuri ero.


  Kuivanlihan valmistustapa on perusperiaatteiltaan pohjoisessa sama, mutta pieniä variaatioita ja makuasioita toki alueiden mukaan esiintyy. Esimerkiksi suolan määrä, suolaustapa, kuivatusajankohta ja kuivatusaika vaihtelevat tekijänsä mukaan. Lihaa voi myös hieman savustaa laavussa ennen kuivattamista. Lumiporossa lihat laitetaan kuivumaan jo kaamoksen väistyttyä joten herkuttelemaan päästään jo aikaisin kevättalvesta. Porosta kuivataan perinteisesti paistit, sydämet ja kyljet. Lumiporossa tehdään gourmetkuivaalihaa ulkofilettä kuivaamalla. Ulkofileestä tulee kuivaamalla todella murea ja maukas kuivaliha.


  Kuivaliha on perinteinen saamelainen eväs. Se on ollut tärkeä osa eväsrepun sisältöä poromiehillä porojen kanssa kulkiessa aina. Metsäeväänä kuivaliha on vertaansa vailla, se on kevyt kantaa repussa ja sitä ei tarvi kypsentää ennen syömistä. Kuivaliha on myös erittäin täyttävää joten siitä saa nopeasti mahan täyteen. Kuivaliha kuuluu ehdottomasti myös nykypäivän poromiehen eväsreppuun. Se on monisatavuotisen kehittelytyön tulos ja ei taida vielä löytyä sen voittanutta evästä.


  Kuivalihasta ruukataan keittää myös kuivalihakeittoa. Kuivalihakeittoa varten kuivattu liha paloitellaan ja liotetaan vedessä yön yli jotta liha pehmenee ja liika suola saadaan liotettua lihasta. Liotusvettä voi vaihtaa välillä. Keitto valmistetaan lihoja aluksi keittämällä ja muutaman tunnin jälkeen lisätään perunat ja suuruste. Kotikeittiössä kuivalihakeiton valmistamista ei ole vielä testattu, mutta kuivalihakeittoa on toki maistettu muitten kotikeittiöissä ja hyvää on!


  Kuvassa poronlihaa kuivumassa.

  Lue lisää
 • 21.01.2015
  Terveellistä poronlihaa

  Nettiä selatessa törmäsin muutaman vuoden takaiseen artikkeliin, jossa kerrotaan Tromssan yliopistossa tehdystä poronlihaa koskevasta tutkimuksesta. Artikkelissa kerrotaan että poronliha on erittäin terveellistä ja vähärasvaista. Tämän olemme täällä pohjoisessa tienneet ennen tätä tutkimustakin. Isä selitti poronlihan terveysvaikutuksia minulle jo kun olin pikkutyttö. Poronliha oli kuulemma kasvisruokaa! Tämä oli isän mukaan siksi, koska poro syö puhtaasta pohjoisen luonnosta pelkkiä kasveja. Minuunhan se meni ihan täydestä. Ja edelleen poro maistuu. Taisipa isä olla kuitenkin aivan oikeassa.


  Tromssan yliopiston tutkimuksen tuloksena voidaan poronlihaa verrata terveellisyydessä kalaan. Tutkimustulosten mukaan vain 100 grammaa poronlihaa sisältää suositellun päiväannoksen omega 3 ja 6 rasvahappoja. Poronliha on myös erittäin vähärasvaista muihin lihoihin verrattuna. Sen rasvapitoisuus on keskimäärin kaksi prosenttia kun esimerkiksi naudan rasvapitoisuus on yhdeksän prosenttia. Poronliha sisältää myös runsaasti B12 vitamiinia. 


  Syy siihen, että poronliha on terveellistä on se, mitä poro syö. Poron ruokavalio koostuu pääasiassa erilaisista jäkälistä talvella ja vihreistä kasveista kesällä joita se nauttii suoraan puhtaasta luonnosta. Tämä ruokavalio takaa luonnossa laiduntaneiden porojen lihan hienon maun.


  Poronliha osana jokapäiväistä ruokavaliota on suositeltavaa meille kaikille. Porosta voi laittaa kaikenlaisia ruokia kuten pihvejä, käristystä, kastikkeita, pataruokia, kuivaalihaa, paistia ja keksi sinä lisää. Lumiporo toimittaa poronlihaa jo Pohjanmaalle, toivottavasti tulevaisuudessa kanavat vielä etelämmäs löytyvät.


  Herkullisia hetkiä poronlihan parissa! Hmm.. Kotikeittiö alkaa kehittelemään nyt seuraavaa reseptipostausta. Kuvassa yllä Asko kiikaroimassa poroja itäpuolella Mustaa tunturia.

  Artikkelin Tromssan yliopiston tutkimuksesta löydät tästä: http://sciencenordic.com/reindeer-meat-healthy-fish

  Lue lisää
 • 26.11.2014
  Poronpotkapata

  Kaamos alkoi muutama päivä sitten Utsjoella. Ihanaa! Nyt on hyvä kokata ja herkutella pitkänkin valmistusajan vaativilla ruoilla. Lumiporon kotikeittiössä valmistuivat tänään poron potkakiekot perinteikkäällä reseptillä. Potkakiekkojen valmistus vaatii kärsivällisyyttä ja sitä voi kutsua hyvin slow foodiksi. Alkaneeseen kaamosaikaan poronpotkapata sopii loistavasti.

  Poron potkakiekoista on helppo valmistaa pitkän kypsentämisajan vaativia pataruokia. Poron potka on tiheäsyistä ja konttiluun rasvainen ydin antaa makua valmistettavalle ruoalle. Tämän päivän ruoka on helppo valmistaa, mutta on hyvä ottaa huomioon, että se vaati usean tunnin kypsentämisajan. Kun aamulla laittaa ruoan uuniin, on se iltapäivästä valmista. Kannattaa olla siis ajoissa liikkeellä. Reseptissä potkakiekkoja on kilon verran ja se riittää nälästä riippuen noin neljälle hengelle. Valmis pata syödään perunoiden ja puolukoiden kera.


  Ainekset:

  poronpotkakiekkoja 1 kg

  porkkanaa 300 g

  sipulia 200 g

  suolaa

  vehnäjauhoja

  halutessasi voit käyttää maustamiseen kokonaisia mustapippureita

  rypsiöljyä

  voita


  Valmistus:

  1. Ota liha sulamaan hyvissä ajoin, lihan täytyy olla täysin sulanutta kun aloitat ruoan valmistuksen

  2. Leikkaa potkakiekkojen sidekudokset auki muutamalla viillolla.

  3. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon suola. Laita suolaa oman maun mukaan, muista kuitenkin että suolaus on aina parempi kun suola on lisätty ruoan valmistusvaiheessa eikä jälkikäteen. Pyörittele potkakiekot vehnäjauho-suolaseoksessa.

  4. Ruskista potkakiekkojen pinta rypsiöljyn ja voin seoksessa.

  5. Laita pataan kerroksittain potkakiekkoja, porkkanoita ja sipulia. Täytä pata vedellä niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät.

  6. Laita kansi päälle ja pata uuniin 150 asteeseen. Kypsennysaika on 4-5 tuntia, riippuen onko kyseessä raavaan poron vai vasan liha.

  7. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja puolukan kanssa.


  Suosittelemme reseptiä lämpimästi. Pata on maukas ja liemi valmistuu ja maustuu uunissa erittäin makoisaksi.  Toivotamme lukijoille makoisia hetkiä poronlihan parissa. Nautitaan kaamoksesta!

  Lue lisää
 • 11.10.2014
  Poroerotukset

  Lokakuu on kohta puolessa ja syksyn poroerotukset on saatu Kaldoaivissa puoleen väliin. Täällä Kaldoaivissa porot kootaan ensiksi isoon keräilyaitaan. Yhden tokan käsittely kestää yleensä kaksi päivää. Ensimmäisenä päivänä tokka tuodaan keräilyaidasta Skalluvaaran erotusaitaan. Aitaan tuodaan kerralla yleensä 1000-1500 poroa. Vasat numeroidaan kaulaan laitettavien keltaisten kilkuroiden avulla ja vaatimet ja vasat vedetään samaan aitaan.


  Toisena päivänä katsellaan ja illalla kirnutaan. Vasat seuraavat eli juovovat omaa äitiporoaan eli vaadinta. Poromies tunnistaa omat vaatimensa korvamerkin perusteella ja katselussa merkitsee vaatimia juovovien vasojen kilkuroiden numerot ylös. Numerot annetaan poroisännälle ennen kirnuamisen aloittamista ja näin poromies saa keväällä syntyneet vasat omaan merkkiin.


  Poromerkkijärjestelmä on monisatavuotinen perinne ja saamelaisilla porosuvuilla on niin sanotut sukumerkit, jonka alle suvun jäsenet poromerkkinsä hakevat. Poromiehen ammattitaitoon kuuluu poromerkkien tunnistaminen. Jotkut henkilöt ovat tunnettuja merkkisilmästään eli ovat erityisen lahjakkaita muistamaan ja tunnistamaan poromerkkejä. Merkkimäärä voi nousta tuhansiin kun tunnistettavana on laajan Saamenmaan poroihmisten merkit Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa.


  Erotukset jatkuvat Skalluvaarassa vielä pari viikkoa. Porot ovat jälleen erittäin hyväkuntoisia. Kohta Lumiporon tämän kauden tuotteita saa taas jälleenmyyjiltä ja suoraan myymälästämme.


  Kuvassa poroja katseluaidassa Skalluvaarassa eilen 10.10.2014. Lisää kuvia facebook sivullamme! www.facebook.com/lumiporo

  Lue lisää
 • 01.04.2014
  Nyt ajetaan poroilla lujaa

  Lumiporon kevätharrastus on porokilpailut. Suomessa voi ajaa poroilla kilpaa PoroCupissa, jossa tänä keväänä on neljä osakilpailua ympäri Pohjois-Suomea. Cupin päättää Inarin porokuninkuusajot, jotka järjestetään joka kevättalvi Inarinjärven jäällä. Viime viikonloppuna kisailtiin Karigasniemessä ja Lumiporolla oli mukana kolme porohärkää: Nuoli, Silver star ja Muzet čuoivvat. Kilpailuihin osallistui poroja sekä Suomesta että Ruotsista ja Norjasta. Karigasniemen PoroCupin kuuman sarjan voitti Ráidna –niminen poro Norjan Kautokeinosta.

  Lumiporon porohärät eivät voittoon asti Karigasniemellä yltäneet, mutta Nuoli ja Muzet čuoivvat ovat kuitenkin kevään mittaan keränneet PoroCup-kilpailuista tarpeeksi pisteitä ja pääsevät osallistumaan kauden tärkeimpään starttiin, eli kuninkuusluokkaan Inarissa ensi viikonloppuna. Kuninkuusmatka on kaksi kilometriä, kun tavallisesti porokilpailuissa kilpaillaan kilometrin matkalla. Pitempi kahden kilometrin matka on haastava poroille ja kuninkuusluokassa todella mitataan poron kestävyys ja onko siitä porokuninkaaksi.

  Jännittävä viikonloppu on edessä, tulkaa kannustamaan meitä Inarinjärven jäälle. Tuloksia voi myös seurata netistä porokilpailut.fi –sivustolta. Baanalla tavataan!

  Kuvassa Karigasniemen Porocupin A-finaalin porot tulossa maaliin. Oranssilla värillä Antti-Niiles Länsmanin omistama Nuoli, ohjastaa Uula-Petteri Somby.

  Lue lisää
 • 11.02.2014
  Kevätratkonnat

  Keväällä ratkomme paliskunnan ison tokan erillisiksi siidoiksi. Siida on perinteisen poronhoidon perusta. Sillä tarkoitetaan tokkakuntaa, johon kuuluu muutama perhe jotka paimentavat yhdessä porojaan. Siida tarkoittaa ihmisten lisäksi myös poroja ja poromaita. Näin keväällä porot jaetaan siidoihin omistajiensa mukaan, koska keväällä poroja paimennetaan tiivisti. Meidän siida jutaa pohjoisen tuntureille, joka on perinteinen kevätlaidunalueemme.


  Tänä vuonna pohjoisen tunturien lumipeite on sateiden ja kovien pakkasien takia kovettunut. Porojen on vaikeaa kaivaa kovan lumikerroksen alta jäkälää. Siidat paimentavat omia porotokkiaan ja ohjaavat ne alueille joissa kaivos on parempi. Näin autetaan poroja löytämään ravinto luonnosta läpi pitkän kevättalven. Paimentamalla saadaan myös pidettyä poroja uhkaavat pedot poissa tokan luota.


  Kevät on hauskinta aikaa tunturissa. Helmikuussa vielä pakkaset paukkuvat kovana mutta kun siirrytään maaliskuusta huhtikuuhun, näyttää pohjoisen luonto parhaimmat puolensa. Kevätaurinko paistaa ja lämmittää jo ja hanki hohtaa valkoisena. 

  Lue lisää
 • 08.12.2013
  Pakkasta

  Viikon lopussa saimme kunnon pakkaskelit myös tänne Utsjoelle. Mittari näytti miinus kolmeakymmentä ja ehkä enemmänkin, kun miehet lähtivät eilen kokoamaan poroja Petsikon Cuokkaskáidiin. Petsikko on ylänköalue Kaldoaivin paliskunnan eteläpäässä ja siellä on myös  erotusaita, johon paliskunnan etelässä olevat porot kootaan näin kaamosaikaan. Aitaan kootut porot olivat erittäin hyvässä kunnossa. Syksy ja kaamos ovat olleet suotuisat poroille tänä vuonna.


  Petsikon erotusta sanotaan kansainväliseksi erotukseksi koska siellä on paljon poroja vieropalkisista. Petsikon erotukseen kokoontuvat siksi sekä porot että poronhoitajat monesta paliskunnasta. Petsikon erotusaita oli ennen paliskuntien välisien raja-aitojen rakentamista tunnettu suurerotuksistaan. Siellä poroihmiset kokoontuivat yhteen ympäri pohjoista poronhoitoaluetta. Nykyään erotusaita on uusittu ja hiukan eri paikassa kuin vanha Petsikon poroaita. Vanhalta Petsikon erotuspaikalta löytyivät kaikki palvelut pitempäänkin asumiseen kuten baari, pankki ja uhkapelipaikat. Nykyään Kaldoaivin paliskunnan pääerotuspaikka on Skalluvaarassa, Utsjoen lähellä.


  Kuva on otettu Ravdoskáidista Petsikolta eilen puolelta päivin. Aurinkoa ei näy.

  Lue lisää
 • 19.11.2013
  Mummin kyljysresepti

  Mummi kävi kylässä ja loihti ruokapöytäämme ihanan ja yksinkertaisen ruoan poronkyljyksistä. Resepti oli helppo mutta vaatii pitkän kypsennysajan. Jos saatavillasi on poronkyljyksiä niin suosittelemme kokeilemaan tätä reseptiä:


  Ainekset:

  Poronkyljyksiä

  Kermaa

  Sipulia

  Mustapippuria

  Suolaa


  Poronkyljykset ruskistetaan nopeasti kuumalla pannulla kummaltakin puolelta. Tämän jälkeen kyljykset maustetaan suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Pilkottu sipuli ruskistetaan samalla pannulla kuin kyljykset ja kerma kaadetaan kyljyksien ja sipulien päälle. Tämän jälkeen voidaan ruoka hauduttaa joko pienellä lämmöllä levyllä tai laittamalla pannu uuniin noin 150 asteeseen. Tärkeää on että haudutuksen ajaksi pannun päälle laitetaan kansi jotta ruoka ei pääse kuivahtamaan. Annetaan hautua noin tunnin ajan. Tarjoillaan puolukkahillon ja perunoiden kanssa. Meille maistui, entä teille?


  Utsjoella pimein kaamos on edessäpäin. Päivä lyhenee lyhentymistään. Tänään päivän pituus oli noin kolme tuntia. Kaamos alkaa Utsjoella 25.11. ja silloin aurinko ei nouse ollenkaan horisontin yläpuolelle. Auringon voi Utsjoella nähdä taas 17.1. kun kaamos päättyy. Kaamoksessa on taikaa, seutukunta kietoutuu hämärään vaippaan. Pimeää ei silti ole, maassa oleva lumi heijastaa kuun ja revontulien valoa. Tämä on parasta aikaa nautiskella hyvistä pororesepteistä ja kynttilänvalosta. Tervetuloa kaamos!

  Lue lisää

Aikaisemmat

 • 29.09.2020
  Lumiporon suoramyynti 2020

  TILAA TÄSTÄ KLIKKAAMALLA


  Lumiporolta on taas mahdollista tilata porotuotteita suoraan poromiehiltä koko Suomen alueelle. Olemme tulossa marraskuun lopussa poronlihakuorman kanssa Etelä-Suomeen täältä pohjoisesta, Utsjoen tuntureilta. Porotuotteemme ovat pakastettuja ja vakuumipusseihin pakattuja. Tilaukset toimitetaan paikkakunnallenne sovittuun hakupaikkaan ja ne maksetaan paikan päällä kortilla tai käteisellä.

  TILAA TÄSTÄ KLIKKAAMALLA


  Suoramyyntituotteemme 2020:

  Poroboksi paistilla 210 €, Käristys 1.5 kg, jauheliha 1.5 kg, filee noin 350 g, potkakiekkoja 1.8 kg, keittolihaa 1.2 kg, paisti putkiluulla noin 3 kg

  Poroboksi 170 €: Käristys 2kg, jauheliha 2 kg, filee noin 350 g, potkakiekkoja 1.8 kg, keittolihaa 1.8 kg

  Joulupaisti 24 €/kg

  Sisäpaisti 39 €/kg

  Ulkofilee 55 €/kg

  Sisäfilee 55 €/kg

  Paahtopaisti 39 €/kg

  Paistikäristys 34 €/kg

  Käristys 29 €/kg

  Keittoliha 17 €/kg

  Potkakiekot 19 €/kg

  Jauheliha 18 €/kg

  Kieli 5 €/kpl

  Maksa 5 €/kpl


  Sydän 17 €/kg

  Porokebab 500 g pussi 10 €

  Porokebab 1,5 kg pussi 25 €

  Kylmäsavustettu sisäpaisti 89 €/kg

  Kylmäsavustettu paisti 85 €/kg

  Kylmäsavutanko 70 €/kg


  Tilausaikaa on 15.11.2020 asti. Rahti sisältyy hintaan.


  TILAA TÄSTÄ KLIKKAAMALLA


  LIHA-AUTON AJOREITTI:

  Reitille voi ehdottaa uusia pysähtymispaikkakuntia. Pysähdymme mielellämme muuallakin kuin mainituilla paikkakunnilla, mikäli ne osuvat sopivasti ajoreitillemme.

  Länsireitti: Utsjoki - Ivalo - Rovaniemi - Kemi - Oulu - Raahe - Kokkola - Alajärvi – Lapua - Seinäjoki - Ikaalinen - Tampere - Valkeakoski - Hämeenlinna - Forssa - Turku - Salo - Hyvinkää - Järvenpää - Helsinki - Espoo - Vantaa

  Itäreitti: Helsinki - Lahti - Kouvola - Mikkeli - Kangasniemi - Jyväskylä - Suonenjoki - Kuopio - Pielavesi - Iisalmi - Kajaani - Kuusamo - Kemijärvi – Utsjoki

  Ajoreitin tarkkoja aikatauluja ja paikkoja voit seurata TÄSTÄ KLIKKAAMALLA.

  Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus päästä maistamaan tuoretta poronlihaa suoraan pohjoisen tuntureilta.


  TILAA TÄSTÄ KLIKKAAMALLA


  Lisätietoja: info@lumiporo.fi ja puhelinnumerosta 0440159777 / Tomi.

  Nähdään marraskuussa perinteisellä kierroksellamme turuilla ja toreilla ympäri Suomen!

  Lue lisää
 • 09.05.2020
  Kevät tuntureilla

  Elämme maailmanlaajuisesti poikkeuksellista kevättä. Poromiehen työssä se ei ole paljoa näkynyt, kevät on meillä mennyt tokkaa paimentaessa. Talvi on tänä vuonna ollut pitkä, ja tunturissa on edelleen lunta. Ensimmäiset vasat ovat syntyneet valkoiselle hangelle vapun tienoilla. Vaikka lunta oli tänä talvena paljon meillä ja ympäri Ylä-Lappia, täällä Utsjoen tuntureilla lumitilanne ei ole vaikuttanut porojen ruoan saantiin. Lumi ei ole talven aikana päässyt jäätymään, kun suvikelejä ei ole onneksi ollut. Porojen on ollut siksi helppo kaivaa lumen läpi jäkälää. 


  Kevään poikkeusolot ovat vaikuttaneet Lumiporon toimintaan siten, että rajakauppa on loppunut, kun Norjan raja meni kiinni ja norjalaiset asiakkaat eivät ole päässeet myymäläämme Karigasniemellä. Myös myyntimme ravintoloihin on tällä hetkellä loppunut. Suomen kaupoista Lumiporon tuotteita saa edelleen normaalisti ja mukavasti poronliha löytyy kuluttajien ruokapöydistä ympäri maata. Poronliha eri muodoissaan on oivallinen valinta myös käynnistyvällä grillikaudella.


  Kuvassa porot siirtymässä uuteen paikkaan jäkälän kaivuuseen. Toivomme kaikille lämmintä kevättä!

  Lue lisää
 • 08.10.2019
  Lumiporon poronlihan suoramyynti 2019

  Lumiporolta on taas tänä syksynä mahdollista tilata porotuotteita suoraan poromiehiltä koko Suomen alueelle. Olemme tulossa marras-joulukuussa poronlihakuorman kanssa Etelä-Suomeen täältä pohjoisesta, Utsjoen tuntureilta. Porotuotteemme ovat pakastettuja ja vakuumipusseihin pakattuja. Tilaukset toimitetaan paikkakunnallenne sovittuun hakupaikkaan ja ne maksetaan paikan päällä kortilla tai käteisellä.


  Klikkaa tilauslomakkeeseen tästä!


  Suoramyyntituotteemme

  Poroboksi

  Poroboksi paistilla

  Paistikäristys

  Käristys

  Keittoliha

  Potkakiekot

  Sisäpaisti

  Ulkofilee

  Sisäfilee

  Jauheliha

  Paahtopaisti

  Kieli

  Kuivattu paisti

  Kuivattu filee

  Maksa

  Tuotekuvaukset: http://www.lumiporo.fi/tuotteet

  Tilausaikaa on 17.11.2019 asti.


  Klikkaa tilauslomakkeeseen tästä!


  Liha-auton ajoreitti:

  Reitille voi ehdottaa uusia pysähtymispaikkakuntia. Pysähdymme mielellämme muuallakin kuin mainituilla paikkakunnilla, mikäli ne osuvat sopivasti ajoreitillemme.


  Länsireitti: Utsjoki - Ivalo - Rovaniemi - Kemi - Oulu - Raahe - Kokkola – Seinäjoki - Ikaalinen - Tampere - Valkeakoski - Hämeenlinna - Forssa - Turku – Salo – Hyvinkää - Järvenpää - Helsinki 


  Itäreitti: Helsinki - Lahti - Mikkeli - Kangasniemi - Jyväskylä - Suonenjoki - Kuopio - Pielavesi - Iisalmi - Kajaani - Kuusamo - Kemijärvi - Utsjoki

  Ajoreitin tarkkoja aikatauluja ja paikkoja voit seurata tästä klikkaamalla.


  Suoramyyntimme järjestetään kerran vuodessa joten juuri nyt on ainutlaatuinen tilaisuus päästä maistamaan tuoretta poronlihaa suoraan pohjoisen tuntureilta.


  Lisätietoja: info@lumiporo.fi ja puhelinnumerosta 0440159777 / Tomi.

  Lue lisää
 • 30.09.2019
  Illat pitenevät ja erotukset alkavat

  Huikean ruskan jälkeen luonto täällä Utsjoella alkaa pikkuhiljaa vastaanottamaan kaamosta. Lehdet ovat melkein jo tippuneet puista, maaruska hehkuu juuri nyt kauniina. Kävipä vielä niin, että ensilumi satoi eilen, Mikkelin päivänä Utsjoelle. Tämä lumi ei vielä pysyväksi jää mutta edelleen vaaranhuiput hohtavat valkoisena ja ilma on kylmä.


  Syksyn erotuskausi on alkamaisillaan täällä Kaldoaivissa. Kokoamaan ei olla vielä päästy mutta heti kun ilmat sallivat, poromiehet lähtevät ettotöihin hakemaan poroja aitaan. Tämä tarkoittaa sitä, että myös Lumiporossa on pian tuoreen lihan kausi. Myös tänä vuonna toteutuu suosituksi tullut Lumiporon suoramyynti koko Suomen alueelle. Tilausohjeet laitamme jakoon kanaviemme kautta lähiviikkojen aikana. Kannattaa siis seurata facebook-sivuamme tai nettisivujamme.


  Kuvassa aamurusko viime lokakuulta Kaldoaivin paliskunnan erotusaidalta Skalluvaarasta.

  Lue lisää
 • 29.09.2018
  Syksyn ensimmäinen tokka on aidassa

  Täällä meillä Kaldoaivin paliskunnassa on syksyn erotukset parhaillaan alkamassa. Ensimmäinen tokka tuli aitaan juuri ja sen käsittely aloitetaan illansuussa. Tänään erotuksessa tämän syksyn vasat numeroidaan ja huomenna merkataan. 


  Kesä täällä Utsjoella oli kuuma ja kuiva ja sääsketön. Porot ovat syöneet syksyn tultua paljon sieniä ja ovat hyvässä kunnossa jälleen tänä syksynä. 

  Lumiporolta on mahdollista taas tänä syksynä ostaa poronlihatuotteita suoraan tuottajalta kuluttajalle. Liha-automme pyörähtää Etelä-Suomeen marras-joulukuussa. 


  Suoramyyntikampanjastamme tiedotamme lähiviikkoina nettisivuillamme ja facebook-sivullamme.


  Kuvassa pyörii syksyn ensimmäinen tokka Skalluvaaradan erotusaidalla.

  Lue lisää
 • 17.11.2017
  Talvi on taas täällä

  Nyt on ilma kylmentynyt täällä Utsjoellakin lähemmäs -20 pakkasastetta ja kirpeä keli kääntää väkisin ajatukset tulevaan talveen ja kaamoksen. Päivät ovat täällä jo lyhyet ja kohta aurinko laskee mailleen ja seuraavan kerran nousee vasta tammikuussa. Poronhoitotyöt jatkuvat täydessä vauhdissaan vaikka valoa on vähän.


  Täällä meillä Kaldoaivin paliskunnassa suurin osa poroista erotellaan jo ennen lumentuloa lokakuussa mutta käytämme porot vielä aidassa ennen joulua. Saimme viime viikolla sopivasti lunta ja pääsemme kokoamaan porot moottorikelkkoja käyttäen. Tällainen kirkas pakkaskeli mitä tänne on lähipäiville ennustettu, on ihanteellinen porojen kokoamistyössä koska näkyvyys on silloin erinomainen.  Päivän kallisarvoiset valoisat tunnit on käytettävä tehokkaasti ja tokan laidassa on oltava heti aamulla kun päivä alkaa valjeta.


  Viime talvi oli poroille täällä haastava. Lunta oli paljon ja kevät oli pitkä. Haastavista olosuhteista huolimatta olivat paliskunnassamme hyvät. Syksyn erotusten jälkeen tiedämme että vasojen keskipaino oli pysynyt korkeana ja vaatimet ovat hyvässä kunnossa. Tähän auttoi kevään aktiivinen paimmennus siidoissa. Tästä voi hyvillä mielin lähteä taittamaan kaamosta.

  Lumiporon tämän syksyn tuoreet tuotteet ovat saatavilla kauppojen hyllyistä. Tietoa jälleenmyyjistämme löydät tästä.


  Toivotamme rauhaisaa kaamosta lukijoillemme!


  Kuvassa aurinko näyttää vielä viimeisiä säteitään taivaanrannassa. Kuvan otimme eilen Mustassa tunturissa.

  Lue lisää
 • 05.09.2016
  Syksy tuo sienet

  Sataa, sataa ropisee. Sateen ansiosta maasta nousee sieniä, joita tänä vuonna on erityisen paljon. Sienet ovat poron herkkua näin syksyisin ja sieniä syömällä poro valmistautuu talveen ja kerää rasvavarastoa. Hirvaat ovat kesän aikana kasvattaneet komeat sarvet. Alkusyksystä ne kelovat sarvien nahkapeitteen pois. Porojen rykimäaika alkaa syyskuun 20. päivän paikkeilla.  Silloin hirvaat taistelevat vaatimista.


  Toukokuussa syntyneet vasat ovat jo isoja. Ne imevät vielä maitoa vaatimista mutta syövät pääasiassa samaa ravintoa tunturista kuin täysikasvuiset porot. Vaatimet lopettavat vasojen imettämisen rykimäajan päätyttyä. Vasasta tulee kermikkä, kun vaadin lopettaa sen imettämisen.


  Kesä ja syksy ovat olleet poroille suotuisat. Muutaman viikon päästä aloitamme täällä Kaldoaivissa syksyn porotyöt. Erotuspaikka Skalluvaarassa odottaa jo poroväkeä. Poroerotusten aikaan asumme tunturikämpissä Skalluvaarassa koko perheen voimin. Poroperheiden lapset käyvät erotusten aikaan Skalluvaaran erotuskoulua ja koulupäivän jälkeen lapset pääsevät heti mukaan poronhoitotöihin. Näin lapset pääsevät olemaan mukana porotöissä pienestä saakka. 


  Kuvassa vaadin ja vasa elokuulta.

  Lue lisää
 • 24.12.2015
  Buorit juovllat

  Eilen oli talvipäivänseisaus eli vuoden pimein päivä. Utsjoella päivä ei valkene. Sinistä hämärää valoa on puolenpäivän aikaan muutama tunti. Muuten sitten otsalampun valossa ulkoillaan. Lumipeite ja revontulet valaisevat ja tänä vuonna joulun valaisee myös täysikuu. Kuvassa kuu nousee vaaran takaa iltapäivällä.

  Lumiporon porukka toivottaa hyvää joulua ja onnea vuodelle 2016!

  Buorit juovllat! – Hyvää joulua! – Merry Christmas!

  Lue lisää
 • 26.06.2015
  Nyt grillataan poroa

  Täällä Utsjoella kesäkelit ovat olleet viileät mutta urheasti aloitimme grillikauden tänään, olihan lämpötila kivunnut reilusti yli kymmenen asteen. Poro kuuluu ruokapöytäämme ympäri vuoden ja poronliha sopii myös grillattavaksi erinomaisesti. Tänään grillasimme poron sisäfilettä. Se erittäin murea liha ja ei tarvitse kuin muutaman minuutin kypsennyksen. Mausteeksi lihalle riittää suola ja mustapippuri.

  Grillattavaksi porosta sopii hyvin myös paistista leikatut pihvit, ulkofile ja selykset. Itse grillaamme lihan sellaisenaan jotta poron oma maukas maku pääsee esille. Jos vaihtelua haluaa, niin erilaisia marinadeja voisi toki poronlihaankin kokeilla.

  Kesä on nyt parhaimmillaan Tenojokilaaksossa. Keskikesän yöttömän yön aurinko ei päästä täällä nukkumaan. Elämä täällä pyörii nyt lohenkalastuksen ympärillä. Kesällä löydät meidät Alakönkäältä, joka on Tenon kuuluisin lohikoski. www.alakongas.fi

  Lue lisää
 • 03.03.2015
  Mustaa kultaa

  Kohta sitä saa, meidän mustaa kultaa eli kuivattua poronlihaa. Lumiporon ensimmäiset lihat ripustettiin kuivumaan parisen viikkoa sitten. Utsjoella on ollut todella lauha keli siitä lähtien ja leuto ilma onkin hyvä olosuhde lihan kuivumiselle. Lihat suolataan ja sen jälkeen ripustetaan kuivumaan kuivattamista varten olevaan telineeseen joka on suojattu verkoin, jotta linnut ja muut eläimet eivät pääse herkkupaloihin käsiksi.


  Lihan kuivatusajankohta on kevättalvi. Silloin pohjoisen ilma on kuiva ja leuto ja se kuivattaa lihan sopivalla vauhdilla. Kevättalven yöpakkanen jäädyttää lihan yöllä ja päivällä liha taas sulaa. Vuorottainen jäätyminen ja sulaminen nopeuttaa lihan kuivumista ja lihan mausta tulee sen ansiosta erittäin hyvä. Täällä pohjoisimmassa Lapissa olosuhteet lihankuivatukselle ovat erinomaiset ja täällä kuivatussa ja etelämpänä kuivatun lihan maussa suuri ero.


  Kuivanlihan valmistustapa on perusperiaatteiltaan pohjoisessa sama, mutta pieniä variaatioita ja makuasioita toki alueiden mukaan esiintyy. Esimerkiksi suolan määrä, suolaustapa, kuivatusajankohta ja kuivatusaika vaihtelevat tekijänsä mukaan. Lihaa voi myös hieman savustaa laavussa ennen kuivattamista. Lumiporossa lihat laitetaan kuivumaan jo kaamoksen väistyttyä joten herkuttelemaan päästään jo aikaisin kevättalvesta. Porosta kuivataan perinteisesti paistit, sydämet ja kyljet. Lumiporossa tehdään gourmetkuivaalihaa ulkofilettä kuivaamalla. Ulkofileestä tulee kuivaamalla todella murea ja maukas kuivaliha.


  Kuivaliha on perinteinen saamelainen eväs. Se on ollut tärkeä osa eväsrepun sisältöä poromiehillä porojen kanssa kulkiessa aina. Metsäeväänä kuivaliha on vertaansa vailla, se on kevyt kantaa repussa ja sitä ei tarvi kypsentää ennen syömistä. Kuivaliha on myös erittäin täyttävää joten siitä saa nopeasti mahan täyteen. Kuivaliha kuuluu ehdottomasti myös nykypäivän poromiehen eväsreppuun. Se on monisatavuotisen kehittelytyön tulos ja ei taida vielä löytyä sen voittanutta evästä.


  Kuivalihasta ruukataan keittää myös kuivalihakeittoa. Kuivalihakeittoa varten kuivattu liha paloitellaan ja liotetaan vedessä yön yli jotta liha pehmenee ja liika suola saadaan liotettua lihasta. Liotusvettä voi vaihtaa välillä. Keitto valmistetaan lihoja aluksi keittämällä ja muutaman tunnin jälkeen lisätään perunat ja suuruste. Kotikeittiössä kuivalihakeiton valmistamista ei ole vielä testattu, mutta kuivalihakeittoa on toki maistettu muitten kotikeittiöissä ja hyvää on!


  Kuvassa poronlihaa kuivumassa.

  Lue lisää
 • 21.01.2015
  Terveellistä poronlihaa

  Nettiä selatessa törmäsin muutaman vuoden takaiseen artikkeliin, jossa kerrotaan Tromssan yliopistossa tehdystä poronlihaa koskevasta tutkimuksesta. Artikkelissa kerrotaan että poronliha on erittäin terveellistä ja vähärasvaista. Tämän olemme täällä pohjoisessa tienneet ennen tätä tutkimustakin. Isä selitti poronlihan terveysvaikutuksia minulle jo kun olin pikkutyttö. Poronliha oli kuulemma kasvisruokaa! Tämä oli isän mukaan siksi, koska poro syö puhtaasta pohjoisen luonnosta pelkkiä kasveja. Minuunhan se meni ihan täydestä. Ja edelleen poro maistuu. Taisipa isä olla kuitenkin aivan oikeassa.


  Tromssan yliopiston tutkimuksen tuloksena voidaan poronlihaa verrata terveellisyydessä kalaan. Tutkimustulosten mukaan vain 100 grammaa poronlihaa sisältää suositellun päiväannoksen omega 3 ja 6 rasvahappoja. Poronliha on myös erittäin vähärasvaista muihin lihoihin verrattuna. Sen rasvapitoisuus on keskimäärin kaksi prosenttia kun esimerkiksi naudan rasvapitoisuus on yhdeksän prosenttia. Poronliha sisältää myös runsaasti B12 vitamiinia. 


  Syy siihen, että poronliha on terveellistä on se, mitä poro syö. Poron ruokavalio koostuu pääasiassa erilaisista jäkälistä talvella ja vihreistä kasveista kesällä joita se nauttii suoraan puhtaasta luonnosta. Tämä ruokavalio takaa luonnossa laiduntaneiden porojen lihan hienon maun.


  Poronliha osana jokapäiväistä ruokavaliota on suositeltavaa meille kaikille. Porosta voi laittaa kaikenlaisia ruokia kuten pihvejä, käristystä, kastikkeita, pataruokia, kuivaalihaa, paistia ja keksi sinä lisää. Lumiporo toimittaa poronlihaa jo Pohjanmaalle, toivottavasti tulevaisuudessa kanavat vielä etelämmäs löytyvät.


  Herkullisia hetkiä poronlihan parissa! Hmm.. Kotikeittiö alkaa kehittelemään nyt seuraavaa reseptipostausta. Kuvassa yllä Asko kiikaroimassa poroja itäpuolella Mustaa tunturia.

  Artikkelin Tromssan yliopiston tutkimuksesta löydät tästä: http://sciencenordic.com/reindeer-meat-healthy-fish

  Lue lisää
 • 26.11.2014
  Poronpotkapata

  Kaamos alkoi muutama päivä sitten Utsjoella. Ihanaa! Nyt on hyvä kokata ja herkutella pitkänkin valmistusajan vaativilla ruoilla. Lumiporon kotikeittiössä valmistuivat tänään poron potkakiekot perinteikkäällä reseptillä. Potkakiekkojen valmistus vaatii kärsivällisyyttä ja sitä voi kutsua hyvin slow foodiksi. Alkaneeseen kaamosaikaan poronpotkapata sopii loistavasti.

  Poron potkakiekoista on helppo valmistaa pitkän kypsentämisajan vaativia pataruokia. Poron potka on tiheäsyistä ja konttiluun rasvainen ydin antaa makua valmistettavalle ruoalle. Tämän päivän ruoka on helppo valmistaa, mutta on hyvä ottaa huomioon, että se vaati usean tunnin kypsentämisajan. Kun aamulla laittaa ruoan uuniin, on se iltapäivästä valmista. Kannattaa olla siis ajoissa liikkeellä. Reseptissä potkakiekkoja on kilon verran ja se riittää nälästä riippuen noin neljälle hengelle. Valmis pata syödään perunoiden ja puolukoiden kera.


  Ainekset:

  poronpotkakiekkoja 1 kg

  porkkanaa 300 g

  sipulia 200 g

  suolaa

  vehnäjauhoja

  halutessasi voit käyttää maustamiseen kokonaisia mustapippureita

  rypsiöljyä

  voita


  Valmistus:

  1. Ota liha sulamaan hyvissä ajoin, lihan täytyy olla täysin sulanutta kun aloitat ruoan valmistuksen

  2. Leikkaa potkakiekkojen sidekudokset auki muutamalla viillolla.

  3. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon suola. Laita suolaa oman maun mukaan, muista kuitenkin että suolaus on aina parempi kun suola on lisätty ruoan valmistusvaiheessa eikä jälkikäteen. Pyörittele potkakiekot vehnäjauho-suolaseoksessa.

  4. Ruskista potkakiekkojen pinta rypsiöljyn ja voin seoksessa.

  5. Laita pataan kerroksittain potkakiekkoja, porkkanoita ja sipulia. Täytä pata vedellä niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät.

  6. Laita kansi päälle ja pata uuniin 150 asteeseen. Kypsennysaika on 4-5 tuntia, riippuen onko kyseessä raavaan poron vai vasan liha.

  7. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja puolukan kanssa.


  Suosittelemme reseptiä lämpimästi. Pata on maukas ja liemi valmistuu ja maustuu uunissa erittäin makoisaksi.  Toivotamme lukijoille makoisia hetkiä poronlihan parissa. Nautitaan kaamoksesta!

  Lue lisää
 • 11.10.2014
  Poroerotukset

  Lokakuu on kohta puolessa ja syksyn poroerotukset on saatu Kaldoaivissa puoleen väliin. Täällä Kaldoaivissa porot kootaan ensiksi isoon keräilyaitaan. Yhden tokan käsittely kestää yleensä kaksi päivää. Ensimmäisenä päivänä tokka tuodaan keräilyaidasta Skalluvaaran erotusaitaan. Aitaan tuodaan kerralla yleensä 1000-1500 poroa. Vasat numeroidaan kaulaan laitettavien keltaisten kilkuroiden avulla ja vaatimet ja vasat vedetään samaan aitaan.


  Toisena päivänä katsellaan ja illalla kirnutaan. Vasat seuraavat eli juovovat omaa äitiporoaan eli vaadinta. Poromies tunnistaa omat vaatimensa korvamerkin perusteella ja katselussa merkitsee vaatimia juovovien vasojen kilkuroiden numerot ylös. Numerot annetaan poroisännälle ennen kirnuamisen aloittamista ja näin poromies saa keväällä syntyneet vasat omaan merkkiin.


  Poromerkkijärjestelmä on monisatavuotinen perinne ja saamelaisilla porosuvuilla on niin sanotut sukumerkit, jonka alle suvun jäsenet poromerkkinsä hakevat. Poromiehen ammattitaitoon kuuluu poromerkkien tunnistaminen. Jotkut henkilöt ovat tunnettuja merkkisilmästään eli ovat erityisen lahjakkaita muistamaan ja tunnistamaan poromerkkejä. Merkkimäärä voi nousta tuhansiin kun tunnistettavana on laajan Saamenmaan poroihmisten merkit Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa.


  Erotukset jatkuvat Skalluvaarassa vielä pari viikkoa. Porot ovat jälleen erittäin hyväkuntoisia. Kohta Lumiporon tämän kauden tuotteita saa taas jälleenmyyjiltä ja suoraan myymälästämme.


  Kuvassa poroja katseluaidassa Skalluvaarassa eilen 10.10.2014. Lisää kuvia facebook sivullamme! www.facebook.com/lumiporo

  Lue lisää
 • 01.04.2014
  Nyt ajetaan poroilla lujaa

  Lumiporon kevätharrastus on porokilpailut. Suomessa voi ajaa poroilla kilpaa PoroCupissa, jossa tänä keväänä on neljä osakilpailua ympäri Pohjois-Suomea. Cupin päättää Inarin porokuninkuusajot, jotka järjestetään joka kevättalvi Inarinjärven jäällä. Viime viikonloppuna kisailtiin Karigasniemessä ja Lumiporolla oli mukana kolme porohärkää: Nuoli, Silver star ja Muzet čuoivvat. Kilpailuihin osallistui poroja sekä Suomesta että Ruotsista ja Norjasta. Karigasniemen PoroCupin kuuman sarjan voitti Ráidna –niminen poro Norjan Kautokeinosta.

  Lumiporon porohärät eivät voittoon asti Karigasniemellä yltäneet, mutta Nuoli ja Muzet čuoivvat ovat kuitenkin kevään mittaan keränneet PoroCup-kilpailuista tarpeeksi pisteitä ja pääsevät osallistumaan kauden tärkeimpään starttiin, eli kuninkuusluokkaan Inarissa ensi viikonloppuna. Kuninkuusmatka on kaksi kilometriä, kun tavallisesti porokilpailuissa kilpaillaan kilometrin matkalla. Pitempi kahden kilometrin matka on haastava poroille ja kuninkuusluokassa todella mitataan poron kestävyys ja onko siitä porokuninkaaksi.

  Jännittävä viikonloppu on edessä, tulkaa kannustamaan meitä Inarinjärven jäälle. Tuloksia voi myös seurata netistä porokilpailut.fi –sivustolta. Baanalla tavataan!

  Kuvassa Karigasniemen Porocupin A-finaalin porot tulossa maaliin. Oranssilla värillä Antti-Niiles Länsmanin omistama Nuoli, ohjastaa Uula-Petteri Somby.

  Lue lisää
 • 11.02.2014
  Kevätratkonnat

  Keväällä ratkomme paliskunnan ison tokan erillisiksi siidoiksi. Siida on perinteisen poronhoidon perusta. Sillä tarkoitetaan tokkakuntaa, johon kuuluu muutama perhe jotka paimentavat yhdessä porojaan. Siida tarkoittaa ihmisten lisäksi myös poroja ja poromaita. Näin keväällä porot jaetaan siidoihin omistajiensa mukaan, koska keväällä poroja paimennetaan tiivisti. Meidän siida jutaa pohjoisen tuntureille, joka on perinteinen kevätlaidunalueemme.


  Tänä vuonna pohjoisen tunturien lumipeite on sateiden ja kovien pakkasien takia kovettunut. Porojen on vaikeaa kaivaa kovan lumikerroksen alta jäkälää. Siidat paimentavat omia porotokkiaan ja ohjaavat ne alueille joissa kaivos on parempi. Näin autetaan poroja löytämään ravinto luonnosta läpi pitkän kevättalven. Paimentamalla saadaan myös pidettyä poroja uhkaavat pedot poissa tokan luota.


  Kevät on hauskinta aikaa tunturissa. Helmikuussa vielä pakkaset paukkuvat kovana mutta kun siirrytään maaliskuusta huhtikuuhun, näyttää pohjoisen luonto parhaimmat puolensa. Kevätaurinko paistaa ja lämmittää jo ja hanki hohtaa valkoisena. 

  Lue lisää
 • 08.12.2013
  Pakkasta

  Viikon lopussa saimme kunnon pakkaskelit myös tänne Utsjoelle. Mittari näytti miinus kolmeakymmentä ja ehkä enemmänkin, kun miehet lähtivät eilen kokoamaan poroja Petsikon Cuokkaskáidiin. Petsikko on ylänköalue Kaldoaivin paliskunnan eteläpäässä ja siellä on myös  erotusaita, johon paliskunnan etelässä olevat porot kootaan näin kaamosaikaan. Aitaan kootut porot olivat erittäin hyvässä kunnossa. Syksy ja kaamos ovat olleet suotuisat poroille tänä vuonna.


  Petsikon erotusta sanotaan kansainväliseksi erotukseksi koska siellä on paljon poroja vieropalkisista. Petsikon erotukseen kokoontuvat siksi sekä porot että poronhoitajat monesta paliskunnasta. Petsikon erotusaita oli ennen paliskuntien välisien raja-aitojen rakentamista tunnettu suurerotuksistaan. Siellä poroihmiset kokoontuivat yhteen ympäri pohjoista poronhoitoaluetta. Nykyään erotusaita on uusittu ja hiukan eri paikassa kuin vanha Petsikon poroaita. Vanhalta Petsikon erotuspaikalta löytyivät kaikki palvelut pitempäänkin asumiseen kuten baari, pankki ja uhkapelipaikat. Nykyään Kaldoaivin paliskunnan pääerotuspaikka on Skalluvaarassa, Utsjoen lähellä.


  Kuva on otettu Ravdoskáidista Petsikolta eilen puolelta päivin. Aurinkoa ei näy.

  Lue lisää
 • 19.11.2013
  Mummin kyljysresepti

  Mummi kävi kylässä ja loihti ruokapöytäämme ihanan ja yksinkertaisen ruoan poronkyljyksistä. Resepti oli helppo mutta vaatii pitkän kypsennysajan. Jos saatavillasi on poronkyljyksiä niin suosittelemme kokeilemaan tätä reseptiä:


  Ainekset:

  Poronkyljyksiä

  Kermaa

  Sipulia

  Mustapippuria

  Suolaa


  Poronkyljykset ruskistetaan nopeasti kuumalla pannulla kummaltakin puolelta. Tämän jälkeen kyljykset maustetaan suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Pilkottu sipuli ruskistetaan samalla pannulla kuin kyljykset ja kerma kaadetaan kyljyksien ja sipulien päälle. Tämän jälkeen voidaan ruoka hauduttaa joko pienellä lämmöllä levyllä tai laittamalla pannu uuniin noin 150 asteeseen. Tärkeää on että haudutuksen ajaksi pannun päälle laitetaan kansi jotta ruoka ei pääse kuivahtamaan. Annetaan hautua noin tunnin ajan. Tarjoillaan puolukkahillon ja perunoiden kanssa. Meille maistui, entä teille?


  Utsjoella pimein kaamos on edessäpäin. Päivä lyhenee lyhentymistään. Tänään päivän pituus oli noin kolme tuntia. Kaamos alkaa Utsjoella 25.11. ja silloin aurinko ei nouse ollenkaan horisontin yläpuolelle. Auringon voi Utsjoella nähdä taas 17.1. kun kaamos päättyy. Kaamoksessa on taikaa, seutukunta kietoutuu hämärään vaippaan. Pimeää ei silti ole, maassa oleva lumi heijastaa kuun ja revontulien valoa. Tämä on parasta aikaa nautiskella hyvistä pororesepteistä ja kynttilänvalosta. Tervetuloa kaamos!

  Lue lisää