Poronpotkapata

Kaamos alkoi muutama päivä sitten Utsjoella. Ihanaa! Nyt on hyvä kokata ja herkutella pitkänkin valmistusajan vaativilla ruoilla. Lumiporon kotikeittiössä valmistuivat tänään poron potkakiekot perinteikkäällä reseptillä. Potkakiekkojen valmistus vaatii kärsivällisyyttä ja sitä voi kutsua hyvin slow foodiksi. Alkaneeseen kaamosaikaan poronpotkapata sopii loistavasti.

Poron potkakiekoista on helppo valmistaa pitkän kypsentämisajan vaativia pataruokia. Poron potka on tiheäsyistä ja konttiluun rasvainen ydin antaa makua valmistettavalle ruoalle. Tämän päivän ruoka on helppo valmistaa, mutta on hyvä ottaa huomioon, että se vaati usean tunnin kypsentämisajan. Kun aamulla laittaa ruoan uuniin, on se iltapäivästä valmista. Kannattaa olla siis ajoissa liikkeellä. Reseptissä potkakiekkoja on kilon verran ja se riittää nälästä riippuen noin neljälle hengelle. Valmis pata syödään perunoiden ja puolukoiden kera.


Ainekset:

poronpotkakiekkoja 1 kg

porkkanaa 300 g

sipulia 200 g

suolaa

vehnäjauhoja

halutessasi voit käyttää maustamiseen kokonaisia mustapippureita

rypsiöljyä

voita


Valmistus:

1. Ota liha sulamaan hyvissä ajoin, lihan täytyy olla täysin sulanutta kun aloitat ruoan valmistuksen

2. Leikkaa potkakiekkojen sidekudokset auki muutamalla viillolla.

3. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon suola. Laita suolaa oman maun mukaan, muista kuitenkin että suolaus on aina parempi kun suola on lisätty ruoan valmistusvaiheessa eikä jälkikäteen. Pyörittele potkakiekot vehnäjauho-suolaseoksessa.

4. Ruskista potkakiekkojen pinta rypsiöljyn ja voin seoksessa.

5. Laita pataan kerroksittain potkakiekkoja, porkkanoita ja sipulia. Täytä pata vedellä niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät.

6. Laita kansi päälle ja pata uuniin 150 asteeseen. Kypsennysaika on 4-5 tuntia, riippuen onko kyseessä raavaan poron vai vasan liha.

7. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja puolukan kanssa.


Suosittelemme reseptiä lämpimästi. Pata on maukas ja liemi valmistuu ja maustuu uunissa erittäin makoisaksi.  Toivotamme lukijoille makoisia hetkiä poronlihan parissa. Nautitaan kaamoksesta!