Poronpotkapata

26.11.2014

Kaamos alkoi muutama päivä sitten Utsjoella. Ihanaa! Nyt on hyvä kokata ja herkutella pitkänkin valmistusajan vaativilla ruoilla. Lumiporon kotikeittiössä valmistuivat tänään poron potkakiekot perinteikkäällä reseptillä. Potkakiekkojen valmistus vaatii kärsivällisyyttä ja sitä voi kutsua hyvin slow foodiksi. Alkaneeseen kaamosaikaan poronpotkapata sopii loistavasti. Poron potkakiekoista on helppo valmistaa pitkän kypsentämisajan vaativia pataruokia. Poron potka on tiheäsyistä ja konttiluun rasvainen ydin antaa makua valmistettavalle ruoalle. Tämän päivän ruoka on helppo valmistaa, mutta on hyvä ottaa huomioon, että se vaati usean tunnin kypsentämisajan. Kun aamulla laittaa ruoan uuniin, on se iltapäivästä valmista. Kannattaa olla siis ajoissa liikkeellä. Reseptissä potkakiekkoja on kilon verran ja se riittää nälästä riippuen noin neljälle hengelle. Valmis pata syödään perunoiden ja puolukoiden kera. Ainekset: poronpotkakiekkoja 1 kg porkkanaa 300 g sipulia 200 g suolaa vehnäjauhoja halutessasi voit käyttää maustamiseen kokonaisia mustapippureita rypsiöljyä voita Valmistus: 1. Ota liha sulamaan hyvissä ajoin, lihan täytyy olla täysin sulanutta kun aloitat ruoan valmistuksen 2. Leikkaa potkakiekkojen sidekudokset auki muutamalla viillolla. 3. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon suola. Laita suolaa oman maun mukaan, muista kuitenkin että suolaus on aina parempi kun suola on lisätty ruoan valmistusvaiheessa eikä jälkikäteen. Pyörittele potkakiekot vehnäjauho-suolaseoksessa. 4. Ruskista potkakiekkojen pinta rypsiöljyn ja voin seoksessa. 5. Laita pataan kerroksittain potkakiekkoja, porkkanoita ja sipulia. Täytä pata vedellä niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät. 6. Laita kansi päälle ja pata uuniin 150 asteeseen. Kypsennysaika on 4-5 tuntia, riippuen onko kyseessä raavaan poron vai vasan liha. 7. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja puolukan kanssa. Suosittelemme reseptiä lämpimästi. Pata on maukas ja liemi valmistuu ja maustuu uunissa erittäin makoisaksi.  Toivotamme lukijoille makoisia hetkiä poronlihan parissa. Nautitaan kaamoksesta! Lue lisää »

Mummin kyljysresepti

19.11.2013

Mummi kävi kylässä ja loihti ruokapöytäämme ihanan ja yksinkertaisen ruoan poronkyljyksistä. Resepti oli helppo mutta vaatii pitkän kypsennysajan. Jos saatavillasi on poronkyljyksiä niin suosittelemme kokeilemaan tätä reseptiä: Ainekset: Poronkyljyksiä Kermaa Sipulia Mustapippuria Suolaa Poronkyljykset ruskistetaan nopeasti kuumalla pannulla kummaltakin puolelta. Tämän jälkeen kyljykset maustetaan suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Pilkottu sipuli ruskistetaan samalla pannulla kuin kyljykset ja kerma kaadetaan kyljyksien ja sipulien päälle. Tämän jälkeen voidaan ruoka hauduttaa joko pienellä lämmöllä levyllä tai laittamalla pannu uuniin noin 150 asteeseen. Tärkeää on että haudutuksen ajaksi pannun päälle laitetaan kansi jotta ruoka ei pääse kuivahtamaan. Annetaan hautua noin tunnin ajan. Tarjoillaan puolukkahillon ja perunoiden kanssa. Meille maistui, entä teille? Utsjoella pimein kaamos on edessäpäin. Päivä lyhenee lyhentymistään. Tänään päivän pituus oli noin kolme tuntia. Kaamos alkaa Utsjoella 25.11. ja silloin aurinko ei nouse ollenkaan horisontin yläpuolelle. Auringon voi Utsjoella nähdä taas 17.1. kun kaamos päättyy. Kaamoksessa on taikaa, seutukunta kietoutuu hämärään vaippaan. Pimeää ei silti ole, maassa oleva lumi heijastaa kuun ja revontulien valoa. Tämä on parasta aikaa nautiskella hyvistä pororesepteistä ja kynttilänvalosta. Tervetuloa kaamos! Lue lisää »