Pakkasta

8.12.2013

Viikon lopussa saimme kunnon pakkaskelit myös tänne Utsjoelle. Mittari näytti miinus kolmeakymmentä ja ehkä enemmänkin, kun miehet lähtivät eilen kokoamaan poroja Petsikon Cuokkaskáidiin. Petsikko on ylänköalue Kaldoaivin paliskunnan eteläpäässä ja siellä on myös  erotusaita, johon paliskunnan etelässä olevat porot kootaan näin kaamosaikaan. Aitaan kootut porot olivat erittäin hyvässä kunnossa. Syksy ja kaamos ovat olleet suotuisat poroille tänä vuonna. Petsikon erotusta sanotaan kansainväliseksi erotukseksi koska siellä on paljon poroja vieropalkisista. Petsikon erotukseen kokoontuvat siksi sekä porot että poronhoitajat monesta paliskunnasta. Petsikon erotusaita oli ennen paliskuntien välisien raja-aitojen rakentamista tunnettu suurerotuksistaan. Siellä poroihmiset kokoontuivat yhteen ympäri pohjoista poronhoitoaluetta. Nykyään erotusaita on uusittu ja hiukan eri paikassa kuin vanha Petsikon poroaita. Vanhalta Petsikon erotuspaikalta löytyivät kaikki palvelut pitempäänkin asumiseen kuten baari, pankki ja uhkapelipaikat. Nykyään Kaldoaivin paliskunnan pääerotuspaikka on Skalluvaarassa, Utsjoen lähellä. Kuva on otettu Ravdoskáidista Petsikolta eilen puolelta päivin. Aurinkoa ei näy. Lue lisää »

Mummin kyljysresepti

19.11.2013

Mummi kävi kylässä ja loihti ruokapöytäämme ihanan ja yksinkertaisen ruoan poronkyljyksistä. Resepti oli helppo mutta vaatii pitkän kypsennysajan. Jos saatavillasi on poronkyljyksiä niin suosittelemme kokeilemaan tätä reseptiä: Ainekset: Poronkyljyksiä Kermaa Sipulia Mustapippuria Suolaa Poronkyljykset ruskistetaan nopeasti kuumalla pannulla kummaltakin puolelta. Tämän jälkeen kyljykset maustetaan suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Pilkottu sipuli ruskistetaan samalla pannulla kuin kyljykset ja kerma kaadetaan kyljyksien ja sipulien päälle. Tämän jälkeen voidaan ruoka hauduttaa joko pienellä lämmöllä levyllä tai laittamalla pannu uuniin noin 150 asteeseen. Tärkeää on että haudutuksen ajaksi pannun päälle laitetaan kansi jotta ruoka ei pääse kuivahtamaan. Annetaan hautua noin tunnin ajan. Tarjoillaan puolukkahillon ja perunoiden kanssa. Meille maistui, entä teille? Utsjoella pimein kaamos on edessäpäin. Päivä lyhenee lyhentymistään. Tänään päivän pituus oli noin kolme tuntia. Kaamos alkaa Utsjoella 25.11. ja silloin aurinko ei nouse ollenkaan horisontin yläpuolelle. Auringon voi Utsjoella nähdä taas 17.1. kun kaamos päättyy. Kaamoksessa on taikaa, seutukunta kietoutuu hämärään vaippaan. Pimeää ei silti ole, maassa oleva lumi heijastaa kuun ja revontulien valoa. Tämä on parasta aikaa nautiskella hyvistä pororesepteistä ja kynttilänvalosta. Tervetuloa kaamos! Lue lisää »

« Edellinen 1 ... 3 4 5 Seuraava »