Mustaa kultaa

3.3.2015
Anna

Kohta sitä saa, meidän mustaa kultaa eli kuivattua poronlihaa. Lumiporon ensimmäiset lihat ripustettiin kuivumaan parisen viikkoa sitten. Utsjoella on ollut todella lauha keli siitä lähtien ja leuto ilma onkin hyvä olosuhde lihan kuivumiselle. Lihat suolataan ja sen jälkeen ripustetaan kuivumaan kuivattamista varten olevaan telineeseen joka on suojattu verkoin, jotta linnut ja muut eläimet eivät pääse herkkupaloihin käsiksi. Lihan kuivatusajankohta on kevättalvi. Silloin pohjoisen ilma on kuiva ja leuto ja se kuivattaa lihan sopivalla vauhdilla. Kevättalven yöpakkanen jäädyttää lihan yöllä ja päivällä liha taas sulaa. Vuorottainen jäätyminen ja sulaminen nopeuttaa lihan kuivumista ja lihan mausta tulee sen ansiosta erittäin hyvä. Täällä pohjoisimmassa Lapissa olosuhteet lihankuivatukselle ovat erinomaiset ja täällä kuivatussa ja etelämpänä kuivatun lihan maussa suuri ero. Kuivanlihan valmistustapa on perusperiaatteiltaan pohjoisessa sama, mutta pieniä variaatioita ja makuasioita toki alueiden mukaan esiintyy. Esimerkiksi suolan määrä, suolaustapa, kuivatusajankohta ja kuivatusaika vaihtelevat tekijänsä mukaan. Lihaa voi myös hieman savustaa laavussa ennen kuivattamista. Lumiporossa lihat laitetaan kuivumaan jo kaamoksen väistyttyä joten herkuttelemaan päästään jo aikaisin kevättalvesta. Porosta kuivataan perinteisesti paistit, sydämet ja kyljet. Lumiporossa tehdään gourmetkuivaalihaa ulkofilettä kuivaamalla. Ulkofileestä tulee kuivaamalla todella murea ja maukas kuivaliha. Kuivaliha on perinteinen saamelainen eväs. Se on ollut tärkeä osa eväsrepun sisältöä poromiehillä porojen kanssa kulkiessa aina. Metsäeväänä kuivaliha on vertaansa vailla, se on kevyt kantaa repussa ja sitä ei tarvi kypsentää ennen syömistä. Kuivaliha on myös erittäin täyttävää joten siitä saa nopeasti mahan täyteen. Kuivaliha kuuluu ehdottomasti myös nykypäivän poromiehen eväsreppuun. Se on monisatavuotisen kehittelytyön tulos ja ei taida vielä löytyä sen voittanutta evästä. Kuivalihasta ruukataan keittää myös kuivalihakeittoa. Kuivalihakeittoa varten kuivattu liha paloitellaan ja liotetaan vedessä yön yli jotta liha pehmenee ja liika suola saadaan liotettua lihasta. Liotusvettä voi vaihtaa välillä. Keitto valmistetaan lihoja aluksi keittämällä ja muutaman tunnin jälkeen lisätään perunat ja suuruste. Kotikeittiössä kuivalihakeiton valmistamista ei ole vielä testattu, mutta kuivalihakeittoa on toki maistettu muitten kotikeittiöissä ja hyvää on! Kuvassa poronlihaa kuivumassa. Lue lisää »

Terveellistä poronlihaa

21.1.2015

Nettiä selatessa törmäsin muutaman vuoden takaiseen artikkeliin, jossa kerrotaan Tromssan yliopistossa tehdystä poronlihaa koskevasta tutkimuksesta. Artikkelissa kerrotaan että poronliha on erittäin terveellistä ja vähärasvaista. Tämän olemme täällä pohjoisessa tienneet ennen tätä tutkimustakin. Isä selitti poronlihan terveysvaikutuksia minulle jo kun olin pikkutyttö. Poronliha oli kuulemma kasvisruokaa! Tämä oli isän mukaan siksi, koska poro syö puhtaasta pohjoisen luonnosta pelkkiä kasveja. Minuunhan se meni ihan täydestä. Ja edelleen poro maistuu. Taisipa isä olla kuitenkin aivan oikeassa. Tromssan yliopiston tutkimuksen tuloksena voidaan poronlihaa verrata terveellisyydessä kalaan. Tutkimustulosten mukaan vain 100 grammaa poronlihaa sisältää suositellun päiväannoksen omega 3 ja 6 rasvahappoja. Poronliha on myös erittäin vähärasvaista muihin lihoihin verrattuna. Sen rasvapitoisuus on keskimäärin kaksi prosenttia kun esimerkiksi naudan rasvapitoisuus on yhdeksän prosenttia. Poronliha sisältää myös runsaasti B12 vitamiinia.  Syy siihen, että poronliha on terveellistä on se, mitä poro syö. Poron ruokavalio koostuu pääasiassa erilaisista jäkälistä talvella ja vihreistä kasveista kesällä joita se nauttii suoraan puhtaasta luonnosta. Tämä ruokavalio takaa luonnossa laiduntaneiden porojen lihan hienon maun. Poronliha osana jokapäiväistä ruokavaliota on suositeltavaa meille kaikille. Porosta voi laittaa kaikenlaisia ruokia kuten pihvejä, käristystä, kastikkeita, pataruokia, kuivaalihaa, paistia ja keksi sinä lisää. Lumiporo toimittaa poronlihaa jo Pohjanmaalle, toivottavasti tulevaisuudessa kanavat vielä etelämmäs löytyvät. Herkullisia hetkiä poronlihan parissa! Hmm.. Kotikeittiö alkaa kehittelemään nyt seuraavaa reseptipostausta. Kuvassa yllä Asko kiikaroimassa poroja itäpuolella Mustaa tunturia. Artikkelin Tromssan yliopiston tutkimuksesta löydät tästä: http://sciencenordic.com/reindeer-meat-healthy-fish Lue lisää »

Poronpotkapata

26.11.2014

Kaamos alkoi muutama päivä sitten Utsjoella. Ihanaa! Nyt on hyvä kokata ja herkutella pitkänkin valmistusajan vaativilla ruoilla. Lumiporon kotikeittiössä valmistuivat tänään poron potkakiekot perinteikkäällä reseptillä. Potkakiekkojen valmistus vaatii kärsivällisyyttä ja sitä voi kutsua hyvin slow foodiksi. Alkaneeseen kaamosaikaan poronpotkapata sopii loistavasti. Poron potkakiekoista on helppo valmistaa pitkän kypsentämisajan vaativia pataruokia. Poron potka on tiheäsyistä ja konttiluun rasvainen ydin antaa makua valmistettavalle ruoalle. Tämän päivän ruoka on helppo valmistaa, mutta on hyvä ottaa huomioon, että se vaati usean tunnin kypsentämisajan. Kun aamulla laittaa ruoan uuniin, on se iltapäivästä valmista. Kannattaa olla siis ajoissa liikkeellä. Reseptissä potkakiekkoja on kilon verran ja se riittää nälästä riippuen noin neljälle hengelle. Valmis pata syödään perunoiden ja puolukoiden kera. Ainekset: poronpotkakiekkoja 1 kg porkkanaa 300 g sipulia 200 g suolaa vehnäjauhoja halutessasi voit käyttää maustamiseen kokonaisia mustapippureita rypsiöljyä voita Valmistus: 1. Ota liha sulamaan hyvissä ajoin, lihan täytyy olla täysin sulanutta kun aloitat ruoan valmistuksen 2. Leikkaa potkakiekkojen sidekudokset auki muutamalla viillolla. 3. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon suola. Laita suolaa oman maun mukaan, muista kuitenkin että suolaus on aina parempi kun suola on lisätty ruoan valmistusvaiheessa eikä jälkikäteen. Pyörittele potkakiekot vehnäjauho-suolaseoksessa. 4. Ruskista potkakiekkojen pinta rypsiöljyn ja voin seoksessa. 5. Laita pataan kerroksittain potkakiekkoja, porkkanoita ja sipulia. Täytä pata vedellä niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät. 6. Laita kansi päälle ja pata uuniin 150 asteeseen. Kypsennysaika on 4-5 tuntia, riippuen onko kyseessä raavaan poron vai vasan liha. 7. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja puolukan kanssa. Suosittelemme reseptiä lämpimästi. Pata on maukas ja liemi valmistuu ja maustuu uunissa erittäin makoisaksi.  Toivotamme lukijoille makoisia hetkiä poronlihan parissa. Nautitaan kaamoksesta! Lue lisää »