Syksy tuo sienet

5.9.2016

Sataa, sataa ropisee. Sateen ansiosta maasta nousee sieniä, joita tänä vuonna on erityisen paljon. Sienet ovat poron herkkua näin syksyisin ja sieniä syömällä poro valmistautuu talveen ja kerää rasvavarastoa. Hirvaat ovat kesän aikana kasvattaneet komeat sarvet. Alkusyksystä ne kelovat sarvien nahkapeitteen pois. Porojen rykimäaika alkaa syyskuun 20. päivän paikkeilla.  Silloin hirvaat taistelevat vaatimista. Toukokuussa syntyneet vasat ovat jo isoja. Ne imevät vielä maitoa vaatimista mutta syövät pääasiassa samaa ravintoa tunturista kuin täysikasvuiset porot. Vaatimet lopettavat vasojen imettämisen rykimäajan päätyttyä. Vasasta tulee kermikkä, kun vaadin lopettaa sen imettämisen. Kesä ja syksy ovat olleet poroille suotuisat. Muutaman viikon päästä aloitamme täällä Kaldoaivissa syksyn porotyöt. Erotuspaikka Skalluvaarassa odottaa jo poroväkeä. Poroerotusten aikaan asumme tunturikämpissä Skalluvaarassa koko perheen voimin. Poroperheiden lapset käyvät erotusten aikaan Skalluvaaran erotuskoulua ja koulupäivän jälkeen lapset pääsevät heti mukaan poronhoitotöihin. Näin lapset pääsevät olemaan mukana porotöissä pienestä saakka.  Kuvassa vaadin ja vasa elokuulta. Lue lisää »

Buorit juovllat

24.12.2015

Eilen oli talvipäivänseisaus eli vuoden pimein päivä. Utsjoella päivä ei valkene. Sinistä hämärää valoa on puolenpäivän aikaan muutama tunti. Muuten sitten otsalampun valossa ulkoillaan. Lumipeite ja revontulet valaisevat ja tänä vuonna joulun valaisee myös täysikuu. Kuvassa kuu nousee vaaran takaa iltapäivällä. Lumiporon porukka toivottaa hyvää joulua ja onnea vuodelle 2016! Buorit juovllat! – Hyvää joulua! – Merry Christmas! Lue lisää »

Nyt grillataan poroa

26.6.2015

Täällä Utsjoella kesäkelit ovat olleet viileät mutta urheasti aloitimme grillikauden tänään, olihan lämpötila kivunnut reilusti yli kymmenen asteen. Poro kuuluu ruokapöytäämme ympäri vuoden ja poronliha sopii myös grillattavaksi erinomaisesti. Tänään grillasimme poron sisäfilettä. Se erittäin murea liha ja ei tarvitse kuin muutaman minuutin kypsennyksen. Mausteeksi lihalle riittää suola ja mustapippuri. Grillattavaksi porosta sopii hyvin myös paistista leikatut pihvit, ulkofile ja selykset. Itse grillaamme lihan sellaisenaan jotta poron oma maukas maku pääsee esille. Jos vaihtelua haluaa, niin erilaisia marinadeja voisi toki poronlihaankin kokeilla. Kesä on nyt parhaimmillaan Tenojokilaaksossa. Keskikesän yöttömän yön aurinko ei päästä täällä nukkumaan. Elämä täällä pyörii nyt lohenkalastuksen ympärillä. Kesällä löydät meidät Alakönkäältä, joka on Tenon kuuluisin lohikoski. www.alakongas.fi Lue lisää »